27 november, 2009

Starbreeze mot världstoppen


Dataspelsbranschen är en doldis som kan bli lika viktig för Uppsala som läkemedelsbranschen, säger Starbreeze VD Johan Kristiansson
i en lång intervju med tidningen Relation, Starbreeze vd: Mål att ta Starbreeze till världstoppen

24 november, 2009

Magnus Högdahl skapar ny spelmotor


Gänget från Starbreeze som nyligen startade Machinegames
har så smått börjat komma ut ur garderoben. Under den rådande nyhetstorkan från Starbreezes förläggare Electronic Arts ägnar
jag ytterligare några rader åt de gamla spelveteranerna.

Tidningen Metro frågar om de tänker utveckla egen teknik och spelmotor och VD Jerk Gustafsson svarar:

- Det kommer vi definitivt att göra. Vi har ju med oss Magnus Högdahl som startade Starbreeze och var med och skrev motorn. Hans ambition är att göra något från grunden. Det projekt vi har designat kräver en teknologi som egentligen inte riktigt finns idag.

Källa: Starbreeze-avhoppare startar eget i Uppsala Metro

23 november, 2009

Rapport från Starbreeze bolagsstämma

Martin Birkeldhs rapport från bolagsstämman den 19 november.

IDG träffar nystartade Machinegames

IDG.se har träffat de nya spelutvecklarna i Uppsala, Machinegames Bolaget bildades i somras och samtliga sju anställda har en bakgrund i Starbreeze. Någon direkt konkurrent till Starbreeze tror inte bolagets VD Jerk Gustafsson att de kommer att bli.

– Vi kommer att jobba med spel i samma genre, actionäventyr, men vi kommer att göra det med en lite annan syn och infallsvinkel som gör att vi inte kommer att konkurrera om samma uppdrag.

Starbreeze VD Johan Kristiansson tycker bara det är naturligt med en viss personalomsättning, det är bra för alla.

– På sikt är det bra för oss att det blir fler spelutvecklare här i Uppsala. Vi behöver ha ett kluster av företag, det stärker alla. Om Machine games lyckas blir det dessutom ännu ett skäl för utländska förläggare att planera in en resa hit.

Källa: De är Sveriges nya spelmaskin

20 november, 2009

Starbreeze - en presentation



Underlaget för VD Johan Kristianssons presentation av Starbreeze vid bolagsstämman 19 november 2009.

Klassiska FPS-spel med kultstatus

FPS Gamer skriver om The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay:

"Starbreeze also managed to create one of the finest technical achievements of that console generation. No other Xbox title even came close to matching its ludicrously detailed, bump-mapped environments. The game’s subsequent ports to PC and, eventually, 360 and PS3 via the recent Assault On Dark Athena release have put it back in the public eye again, thankfully.

13 november, 2009

Retrospektivt - Syndicate årgång 1993



Syndicate utspelas i "remarkable detailed futuristic cities" och har
"stunning digitalised sound effects and music that matches the action", som det heter i en reklamfilm

EA - förr, nu och i framtiden


I dagens huvudartikel Stark Contrasts tar sig GamesIndustry.biz
en närmare titt på Electronic Arts marknadsposition.

Manuskriptsida för Syndicate?


Spelsajten Computer and video games (CVG) tror att detta är
en manuskriptsida till spelet Syndicate, vilket många tror är det hemliga spelprojektet RedLime som Starbreezes utvecklar åt Electronic Arts.

"Yep, sounds like Syndicate all right", konstaterar CVG.

Oberoende av eventuella manuskriptsidor på villovägar är jag sedan en tid tillbaka till 99,99 procent säker på att det är just Syndicate som Starbreeze utvecklar. Vad jag grundar det på låter sig dock inte berättas på denna blogg.

12 november, 2009

Jerk Gustafsson: Riddick var ett "shitty IP"

Jerk Gustafsson, en av Starbreezes veteraner som numera är VD för Machinegames, uppges ha sagt i en intervju att Riddick var ett
"shitty IP" och att The Darkness "was even worse". Han säger också att "there were elements in both of them that made it possible to create something really good. At Starbreeze we were really good at creating games from other intellectual properties."

Machinegame utvecklar nu ett AAA spel med stor budget som planeras att släppas 2012.

Rättelse:
Det ska stå "Machinegame planerar att utveckla ett AAA spel..."

10 november, 2009

Starbreeze trygga trots EA:s nedskärningar

Trots att 1 500 tjänster ska bort, färre storspel ska produceras
och minst tolv titlar som är under produktion ska skrotas säger Starbreeze VD Johan Kristiansson att "så länge vi levererar bra kvalitet är vi trygga". Han tillägger:

- Vi har inte fått några signaler från Electronic Arts om att våra projekt skulle vara hotade eller finns bland de som ska läggas ner.

Källa: Svenska spelundret mitt i EAs blodbad IT24

EA investerar i enklare gratisspel online

Electronic Arts kom igår med två stora nyheter. Företaget skär ned arbetsstyrkan med 1500 personer, vilket är 16 procent av de anställda. EA meddelade också att de kommer att köpa upp den brittiska spelutvecklaren Playfish för 400 miljoner dollar. Playfish tillverkar enklare reklamfinansierade gratisspel för online-bruk och har i dag omkring 60 miljoner användare på sajter som Facebook, MySpace och liknande sociala nätverk.

- Många fokuserar på konsolspel, säger EA:s finansansvarige, men faktum är att omkring 35 procent av spelmarknaden finns online. För fem år sedan var det inte ens 10 procent.

Källa: Los Angeles Times

05 november, 2009

Emma Mellander i Starbreeze styrelse

I artikeln Har vi inte kommit längre? har Upsala Nya Tidning tagit
sig en titt på hur många kvinnor som sitter i styrelsen hos de marknadsnoterade företagen i Uppsala. Det visar sig att av 63 styrelseledamöter är endast 4 kvinnor, en av dessa är Emma Mellander, styrelseledamot i Starbreeze. På frågan hur hon ställer
sig till könskvotering i bolagsstyrelser svarar hon:


- Det är en svår fråga. Jag tycker inte att det borde behövas. Man frågar sig: Har vi inte kommit längre? Och nej, det har vi faktiskt inte. Det är fortfarande ojämställt i styrelserna och jag tror att det beror på att man letar på fel ställen och man letar på fel sätt. I stället för att leta efter personer med olika erfarenheter och kompetenser letar man efter personer med samma erfarenheter
som en själv.

04 november, 2009

The Darkness (playthrough)

Närå, jag har inte drabbats av någon mental härdsmälta. Det är bara så att jag tycker det kan vara av intresse att ha en playthrough av hela spelet The Darkness på bloggen och det var faktiskt endast några dagar sedan de sista fyra delarna laddades upp på YouTube.

Till arkivet med The Darkness (playthrough), del 1-15

Starbreeze och Syndicate - igen

"Cyberpunk" författaren Richard Morgan berättar på sin blogg att han sedan ett år tillbaka varit inkopplad som konsult för tre spel
som har EA Games brittiska avdelning som ansvarig förläggare. Spelsajten Boomtown tycker att ett klassiskt spel som Syndicate borde passa Morgan som hand i handske.

Årsredovisning inför årsstämman



Läs års- och koncernredovisning för Starbreeze AB (pdf) inför årsstämman 19 november

I huvudet på en projektansvarig hos EA


Av föregående inlägg att döma är Electronic Arts projektansvarige, Jarl Ostensen, mycket nöjd med hur arbetet utvecklas med Starbreezes projekt för EA. På sin blogg har Ostensen nedtecknat tankar om vad som krävs för att samarbetet mellan en stor förläggare och en liten spelutvecklare skall bli framgångsrikt:

Many small developers hit a wall of pain when they start growing out of their one-team-one-game-no-limits shoes. In particular if they sign a deal with a big publisher…suddenly time, money and quality and a whole pantheon of buzz words starts flying about and rocks are overturned and closets are emptied out for everyone to see. Expectations are high and the developer finds that “it will be great, just trust us” doesn’t fly any more…

Läs hela blogginlägget Small developer, big Publisher…a marriage made somewhere

03 november, 2009

Twitter: EA-anställd om Starbreeze

Jarl Ostensen, Senior Project Manager, Electronic Arts Partners, sände 31 oktober ett Twitter-meddelande om Starbreeze och deras arbete med Electronic Arts projekten:

Back to the UK tomorrow, and very excited about the progress our friends at #starbreeze are making!

Tack för tipset, Åke!

Starbreeze nöjda med Career Fair i London

Starbreeze är helnöjda med resultatet av sin medverkan vid GamesIndustry.biz Career Fair i samband med årets Eurogamer Expo i London. Robert Nyberg, HR manager hos Starbreeze, säger:

Absolutely, we're pleased with the attendance. There have been lots and lots of people, we've been looking at resumes and portfolios all day long - it's been great.

We came here last year and it's certainly better - we've met interesting candidates, and we've changed our own procedure a little bit so we can better handle it. We're based in Sweden, so this isn't our core recruitment centre, but we're still interested to bring people over from the UK if we find the right talent.


Källa: Exhibitors hail "fantastic" Career Fair GamesIndustry.biz
 
This blog is in no way affiliated with or endorsed by the company Starbreeze AB or the Web sites linked to. The views and opinions expressed in these pages are strictly those of the page author(s). The contents of this page have not been reviewed or approved by Starbreeze AB.

Copyrights and trademarks are held by their respective owners.